2009. április 10., péntek

törpenyúl kialakulása

Törpenyúl
Az 1880-as években egy holland tarka alomban tűnt fel egy hófehér, piros szemű, sokkal kisebb súlyú nyúl. Mutáció volt, amely a törpeség génjét hordozta. Ez volt a holland törpe kiinduló őse. Testalkata még eltért a mai modern törpenyúlétól, amely több keresztezés eredményeként jött létre. Kezdetben csak fehér színű, piros szemű egyedek léteztek, ezt a színváltozatot nevezik ma hermelinnek. Később alakult ki a fehér színű, kék szemű típus (az akkori Kelet Németországban tűnt fel először), majd csak ez után kezdték el a színeseket is tenyészteni. A legkisebb termetű törpenyulak, melyek jelentősen eltérnek alkatban az egyéb nyúlfajtáktól. Általában 100 pontos rendszerben bírálják őket. A test rövid, kompakt, a vállak szélesek, végig egyforma szélességű. A mellső lábak rövidek, egyenesek. A fül álló, jól szőrözött, hegye lekerekített. A kívánatos méret 5 cm. A fej a testhez viszonyítva nagy (1/3 arányú), kerek, széles, jó kifejezésű. A nyak rövid, nem látható.
A hátulsó lábak egyenesek, a farok rövid, a gerinc vonalában fut, nem görbül. Szín: minden elismert nyúl szín elfogadott. A szőrzet puha, normál hosszúságú, sűrű, ún. "rollback" (a szőrzet ellenirányú simításkor hamar visszatér eredeti állásába). Kondíció: jó általános állapot, mentes minden fertőzéstől, érdeklődő, élénk. Súly: minimum 0.7 kg, max. 1.5 kg. Az ideális súly 1.0- 1.2 kg. (itt a különböző országok standardjai között jelentős eltérések vannak). Hibák: keskeny vállak, nem álló fülek, túlsúly, megengedettnél kisebb súly, keskeny pofa, fehér szőrszálak a színes nyulak szőrében, fehér karmok, (a színes nyulaknál), eltérő árnyalatú foltok a szőrben, túl puha szőrzet Kizárást maguk után vonó hibák: típustalan felépítés, görbe lábak, fehér foltos szín (nem fehér nyulakon) nem megfelelő szemszín, foltos orr, túlnőtt, vagy hibás fogazat, kancsal szem.
A törpekosarú
Ennél a nyúl fajtánál - mivel sokkal fiatalabb fajta, mint a holland törpe- még több standardbeli eltérés van az országok között. Leginkább a súly az, ami jelentősen eltér, de például a kiállításon preferált póz is országonként más és más. ( pl. Amerikában és Angliában).
Tömör, erős testfelépítésű nyúl. Rövid, széles, jól izmolt testtel, csak kissé látható nyakkal. A jól izmolt far rövid és jól lekerekített. A mellkas széles és mély, ahol a vállakkal találkozik, széles és erős. A mellső lábak rövidek, egyenesek. A hátulsó lábak nagyon erőteljesek, rövidek és párhuzamosak a testtel. A farok egyenes és jól szőrözött. A szőrzet: sűrű, jó hosszúságú, un. "roll back", bőséges fedőszőrzettel. A lábak és a fülek jól szőrözöttek. A fej kerek, széles, erős. A profil erősen kerek (kosorr), jó szélességgel a két szem között. A szemek nagyok, fényesek, kerekek. A korona kifejezett. (korona: a fejtetőn keresztül húzódó, kiemelkedő rész. Formája határozza meg a fülek tűzését, a fül alapi része.) a fülek szélesek, lekerekített végűek, jól szőrözöttek, nem hosszúak. A pofák mellett lógnak, kagylójuk befelé néz (nem látható a fül belseje, semmilyen szögből). A fülek a szemek vonalában erednek a korona folytatásaként, patkó formában fogják körül a fejet. Minden elismert nyúlszín elfogadott, az egyszínűek és fehér jegyesek is. (a fehér jegyek kiterjedése, nagysága pontosan meghatározott). Kondíció: jó általános állapot, mentes minden külső-belső fertőzéstől, érdeklődő, élénk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése